ตอนที่ 55 อาหารอีสาน
เมนูที่ 43 ต้มส้มปลาทับทิมบักขามอ่อน
มื้อวานบักอ้ายมีโอกาสไปนั่งร้านนั่งเล่นแถวๆพัฒนาการ นิ่งเล่นชิลๆพะนะ
แต่พอดึกๆเข้าดันมีเด็กน้อยอายุแค่ซาวอาจหาญมาขอนั่งนำ
เอ้า!!!อยากนั่งกะนั่งโลดหล้า นั่งแล้วกะชวนคุยนั่นนี่ไปเรื่อย
สรุปว่าเป็นคนบ้านเดียวกัน กระจั่งว่าๆ อยู่ดีๆเพิ้นกะไปเอาของที่รถมาให้
บอกว่าเอามาจากบ้านหล๊ายๆ ของสิ่งนั้นกะคือบักขาม อ้ายขอบใจหลายเด้อหล้า
พอได้บักขามว่า กะเลยคึดว่าเอามาต้มส้มกินกะดีคือกันเนาะ ซดน้ำฮ้อนๆคล่องคอดีคัก
กะเลยได้เมนูในมื้อนี้นั่นล่ะ ต้มส้มปลาทับทับทิบใส่บักขาม
กินต้มส้มบักขามไปกะคึดว่ากินคนให้ไป เหอๆๆ (ช่างกล้าคิดเนาะ)
ส่วนผสมเมนูนี้กะมี
ปลาทับทิม 1 โต
บักขามอ่อน 5 หน่วย
ต้นหอม 5 ต้น
ผักอีตู่ ถ้วยหนึ่ง
ตะไคร้ 2 ต้น
ข่า 1 หัว
หอมแดง 6 หน่วย
ใบบักกรูด
กระเทียมประมาณ ช้อนโต๊ะหนึ่ง
บักพริกดิบ กับ บักพริกแห้ง อย่างละ 10 หน่วย
ส่วนเครื่องปรุงกะมี
เกลือ
น้ำปลา
น้ำมันหอย
น้ำตามบักพร้าว
น้ำปลาร้า
น้ำบักขามเปียก จัก ช้อนโต๊ะหนึ่ง
วิธีเฮ็ดกะตามนี้เด้อครับ
เอาบักขามมาทุบ เวลาใส่หม้อมันจั่งสิส้ม
ข่า ตะไคร้ หอมแดง เอามาหั่นแล้วกะทุบเตรียมไว้ ใบบักกรูดฉีกไว้พร้อม
ปลาทับทับให้เพิ้นเฮ็ดให้ตอนซื้อมา หั่นเป็นสามต่อน เอามาล้างแล้วแช่น้ำส้มสายชู
ไว้จักหน่อยดับคาว แล้วค่อยล้างออกให้สะอาด
ต้นหอมเอามาหั่น ผักอีตู่เอามาเด็ด
เอากระเทียม เกลือจักช้อนชาหนึ่ง บักพริกทั้งสองอย่างมาตำพอหยาบๆ บ่ต้องแหลกคักดอก
ต้มน้ำให้เดือด แล้วเอาข่า ตะไคร้ หอมแดง ใบบักกรูด ใส่ลงไป
ตามด้วยบักขามที่เฮาทุบเอาไว้ ท่าให้น้ำเดือดอีกเทื่อ
ค่อยใส่ปลาลงไป อย่าคนเด้อ มันสิคาว ท่าให้ปลาใกล้สุก ค่อยปรุงรส
ใส่น้ำบักขามเปียกแค่ช้อนเดียวพอ เพิ่มความส้มอีกแบบ เพราะบักขามสด
สิมีรสส้มนุ่มกว่า เติมน้ำตาล น้ำปลา ซอสหอย น้ำปลาร้า ชิมเบิ่ง
ท่าให้เดือดจนปลาสุกได้ที่ ความส้มจากบักขามออกมาจนพอใจ กะเอาต้นหอมกับผักอีตู่ลงไป
บัดที่นี่กะยกลงมา ตักใส่ถ้วยโลด ได้แล้ว ต้มส้มปลาใส่บักขามอ่อน
ง่ายเนาะ ลองเอาไปเฮ็ดเบิ่งเด้อครับ
ขอให้มีความสุขกับอาหารอีสานอันเลิศรสครับผม
ตอนที่ 55 อาหารอีสาน เมนูที่ 43 ต้มส้มปลาทับทิมบักขามอ่อน
เมนูที่ 43 ต้มส้มปลาทับทิมบักขามอ่อน
มื้อวานบักอ้ายมีโอกาสไปนั่งร้านนั่งเล่นแถวๆพัฒนาการ นิ่งเล่นชิลๆพะนะ
แต่พอดึกๆเข้าดันมีเด็กน้อยอายุแค่ซาวอาจหาญมาขอนั่งนำ
เอ้า!!!อยากนั่งกะนั่งโลดหล้า นั่งแล้วกะชวนคุยนั่นนี่ไปเรื่อย
สรุปว่าเป็นคนบ้านเดียวกัน กระจั่งว่าๆ อยู่ดีๆเพิ้นกะไปเอาของที่รถมาให้
บอกว่าเอามาจากบ้านหล๊ายๆ ของสิ่งนั้นกะคือบักขาม อ้ายขอบใจหลายเด้อหล้า
พอได้บักขามว่า กะเลยคึดว่าเอามาต้มส้มกินกะดีคือกันเนาะ ซดน้ำฮ้อนๆคล่องคอดีคัก
กะเลยได้เมนูในมื้อนี้นั่นล่ะ ต้มส้มปลาทับทับทิบใส่บักขาม
กินต้มส้มบักขามไปกะคึดว่ากินคนให้ไป เหอๆๆ (ช่างกล้าคิดเนาะ)
ส่วนผสมเมนูนี้กะมี
ปลาทับทิม 1 โต
บักขามอ่อน 5 หน่วย
ต้นหอม 5 ต้น
ผักอีตู่ ถ้วยหนึ่ง
ตะไคร้ 2 ต้น
ข่า 1 หัว
หอมแดง 6 หน่วย
ใบบักกรูด
กระเทียมประมาณ ช้อนโต๊ะหนึ่ง
บักพริกดิบ กับ บักพริกแห้ง อย่างละ 10 หน่วย
ส่วนเครื่องปรุงกะมี
เกลือ
น้ำปลา
น้ำมันหอย
น้ำตามบักพร้าว
น้ำปลาร้า
น้ำบักขามเปียก จัก ช้อนโต๊ะหนึ่ง
วิธีเฮ็ดกะตามนี้เด้อครับ
เอาบักขามมาทุบ เวลาใส่หม้อมันจั่งสิส้ม
ข่า ตะไคร้ หอมแดง เอามาหั่นแล้วกะทุบเตรียมไว้ ใบบักกรูดฉีกไว้พร้อม
ปลาทับทับให้เพิ้นเฮ็ดให้ตอนซื้อมา หั่นเป็นสามต่อน เอามาล้างแล้วแช่น้ำส้มสายชู
ไว้จักหน่อยดับคาว แล้วค่อยล้างออกให้สะอาด
ต้นหอมเอามาหั่น ผักอีตู่เอามาเด็ด
เอากระเทียม เกลือจักช้อนชาหนึ่ง บักพริกทั้งสองอย่างมาตำพอหยาบๆ บ่ต้องแหลกคักดอก
ต้มน้ำให้เดือด แล้วเอาข่า ตะไคร้ หอมแดง ใบบักกรูด ใส่ลงไป
ตามด้วยบักขามที่เฮาทุบเอาไว้ ท่าให้น้ำเดือดอีกเทื่อ
ค่อยใส่ปลาลงไป อย่าคนเด้อ มันสิคาว ท่าให้ปลาใกล้สุก ค่อยปรุงรส
ใส่น้ำบักขามเปียกแค่ช้อนเดียวพอ เพิ่มความส้มอีกแบบ เพราะบักขามสด
สิมีรสส้มนุ่มกว่า เติมน้ำตาล น้ำปลา ซอสหอย น้ำปลาร้า ชิมเบิ่ง
ท่าให้เดือดจนปลาสุกได้ที่ ความส้มจากบักขามออกมาจนพอใจ กะเอาต้นหอมกับผักอีตู่ลงไป
บัดที่นี่กะยกลงมา ตักใส่ถ้วยโลด ได้แล้ว ต้มส้มปลาใส่บักขามอ่อน
ง่ายเนาะ ลองเอาไปเฮ็ดเบิ่งเด้อครับ
ขอให้มีความสุขกับอาหารอีสานอันเลิศรสครับผม