แนวกินอีสานบ้านเฮา 100 เมนู ตอนที่ 32 เมนูที่ 32 ปลาร้าบอง



แนวกินอีสานบ้านเฮา 100 เมนู ตอนที่ 32 เมนูที่  32
ปลาร้าบอง







สืบเนื่องมาจากตอนที่แล้ว ที่บักอ้ายได้เปิดไหปลาร้าปลานิลของบักอ้าย

กะเลยคึดว่าสิเอาปลาร้าปลานิลมาเฮ็ดอีหยังกินดีน้อ

นอกจากเอามาทอดกิน สุดท้ายกะเลยมาลงตัวที่ ปลาร้าบอง พอดิบพอดี

หากผู้ได๋ อยากเห็นวิธีเฮ็ดปลาร้าปลานิลกะสามารถเข้าไปอ่านจาก

ตอนที่ 31 ตอนที่แล้วได้เลยเด้อครับ บักอ้ายถือคติเฮ็ดเองมันสะอาดกว่า

ฮั่งเห็นข่าวซากงูในปลาร้าแล้ว ฮั่งย่านแม้

http://ppantip.com/topic/35674412





แต่ว่าตอนที่ 3 บักอ้ายเคยเขียนเมนู แจ่วบองของแท้เอาไว้แล้ว พอมาตอนนี้สิเขียน

ปลาร้าบองอีก มันสิบ่ซ้ำกันติ ตอบโลด บ่ซ้ำกันดอก เพราะว่าสูตรแจ่วบองกับสูตร

ปลาร้าบองของบักอ้ายมันคนละสูตรกัน แจ่วบองสิเน้นไปทางเครื่องรสชาติเผ็ดกว่าหลาย

แต่ปลาร้าบองสิเน้นเนื้อปลาร้าที่นุ่มฟู  เลือกเอาปลาร้าปลานิลหรือที่เอิ้นว่าปลาร้าหอม

คันลองเฮ็ดเบิ่งสิฮู้ว่ามันต่างกันโดยชิ้นเชิงเด้  




ส่วนประกอบทั้งหมดในการเฮ็ดปลาร้าบองกะมี
ปลาร้าปลานิลเฮ็ดเอง
กระเทียมปอกเปลือก
ข่าป่า
หอมแดงปอกเปลือก
พริกแห้งตราจินดา
น้ำตาลทราย
น้ำตาลบักพร้าว
ใบบักกูด
น้ำบักขามเปียก
ผิวบักกูด
(วัตถุดิบคุอย่าง บักอ้ายเลือกอย่างดี เลือกแล้วเลือกอีก
เพราะว่าเฮ็ดให้คะเจ้ากินนำ กะเลยต้องเลือกใช้แต่ของดีๆเนาะ
  ให้สด สะอาด แล้วกะปลอดภัย)









ส่วนวิธีเฮ็ด

อย่างแรกกะคั้นน้ำบักขามเปียกก่อน แล้วเอาไปตั้งไฟให้เป็นเนื้อเดียวกัน

จนได้เนื้อบักขามเปียกเข้มข้น แกะกระเทียมกับปอกหัวหอมและกะหั่น

เตรียมเอาไว้ ต่อมากะเอาข่าไปล้าง แล้วกะเอามาหั่นเตรียมไว้คือกัน

เรียบร้อยแล้ว เอาปลาร้าปลานิลของเฮาไปล้างให้ความเค็มมันออกจนหมด

ล้างจนสะอาดกะเอาไปนึ่งให้เนื้อมันสุก พอเนื้อมันสุกแล้วมันสิแกะง่ายขึ้น  

เวลาแกะใช่บ่วงขูดๆเอาแต่เนื้อ ส่วนก้างเอาทิ่มไป บ่ต้องเสียดาย

เอาพริกแห้ง กระเทียม  หอมแดง กับ ผิวบักกูดไปคั่วให้หอม

เอาทุกอย่างมาตำ แล้วตักขึ้นพักไว้














หลังจากได้เนื้อปลาร้าปลานิลบ่มีก้างมาแล้ว เอามาหั่นให้เป็นต่อนน้อยๆ  

แล้วจั่งเอามาตำคือกัน ตำจนเนื้อปลาขึ้นฟูโลดเด้อ






ตำแล้วหน้าตากะแบบซั่งซี้ล่ะ








เอาเครื่องคุอย่างใส่ลงไปในอ่างผสมให้เข้ากัน เติมเครื่องปรุง

แค่น้ำตาลบักพร้าว น้ำตาลทราย แล้วกะน้ำบักขามเปียก นวดให้เข้ากัน

บักอ้ายใช้เวลานวดเป็นชั่วโมง ย่อนเฮ็ดตั้งกิโลหนึ่ง

สุดท้ายเอาใบบักกูดมาซอยแล้วโฮยตามลงไป เฮากะสิได้ปลาร้าบอง

ที่เนื้อปลาฟูนุ่มลิ้น แถมยังหอมเครื่องเทศคักแน่











แค่นี้กะตักใส่โหลแก้วได้แล้วล่ะ

(ก่อนตักใส่เอาโหลไปล้างให้สะอาด แล้วเอามานึ่งฆ่าเชื้อโรคก่อนเด้อ)

บรรจุลงโหลแล้วกะเอาใส่ตู้เย็นเก็บได้เป็นเดือนอยู่เด้









คันมักหอมกว่าเก่ากะเอาไปผัดกะได้ มันกะสิหอมขึ้นกว่าเก่าอีก แต่ซั่มนี้กะกินได้แล้ว

ถือว่าสุกแล้วคือกัน เพราะทีแรกบักอ้ายเอาปลาร้าปลานิลไปนึ่งจนสุกแล้ว








ไผ๋อยากกินกะลองเฮ็ดเบิ่งเด้อครับ

แถวให้เอาห่อใบตองย่างไฟกะเพิ่มความแซ่บให้ปลาร้าบองได้คือกันเนาะครับ









แก้ไขข้อความเมื่อ
แสดงความคิดเห็น
โปรดศึกษาและยอมรับนโยบายข้อมูลส่วนบุคคลก่อนเริ่มใช้งาน อ่านเพิ่มเติมได้ที่นี่