ต่างประเทศใช้เครื่องปรุงอะไรในการทำอาหาร มีเยอะเหมือนไทยไหม

ต่างประเทศโซนยุโรป อเมริกา เอเชียตะวันออก จีน เกาหลี อินเดีย ฯลฯ เแต่ละประเทศมีเครื่องปรุงอะไรในการใช้ปรุงอาหารบ้างครับ

มีเครื่องปรุงเยอะแบบไทยไหมครับ
สุดยอดความคิดเห็น
ความคิดเห็นที่ 3




แขกทั้งหมด ทั้งอินเดีย เปอร์เซีย คือเครื่องเทศ สูตรผสม เครื่องปรุง ซอส เยอะสุดๆ ถ้าเทียบพวกแขกแล้วของไทยนี่ยังจัดว่ามีน้อย

แม้แต่น้ำพริกเผา ปลาร้า หอยดอง ปูนาดอง น้ำปลา น้ำมันหอย ไทยก็ได้มาจากจีนหมดค่ะ ของเหล่านี้จีนมีมาก่อนสุโขทัยแล้วค่ะ


ส่วนยุโรป จากการที่เคยไปครองเมืองแขก ๆ มาหลายเมือง ก็ได้เครื่องเทศมานานละ แล้วก็ไปปรับทำซอสตัวเอง ไม่ได้มีแค่ครีม นม เนย มาโย

ดูอย่างฝรั่งเศส
อาจจะเหมือนมีซอสพื้นฐานไม่กี่อย่าง
แต่ซึ่งนำไปประกอบอาหารหลายอย่าง เติมเครื่องเทศ

1. Béchamel

Béchamel, or white sauce, is a simple milk-based sauce made from butter, flour, and whole milk.

With the addition of a few extra seasonings like salt, pepper, and cloves, béchamel is complete — though it may be used as a base for many other sauces.

Popular sauces made from béchamel include:

Mornay: béchamel with onion, cloves, Gruyère cheese, and Parmesan
Cream sauce: béchamel with heavy cream
Soubise: béchamel with butter and caramelized onions
Nantua: béchamel with shrimp, butter, and heavy cream
Cheddar sauce: béchamel with whole milk and cheddar cheese

เติมๆ ไปละกลายเป็นซอสทำพาสต้า สลัด ครีมซุป ได้อีกมาก



2. Velouté

A velouté is a simple sauce made from butter, flour, and stock.

Stock is a savory, flavorful cooking liquid created by simmering bones, herbs, and aromatic vegetables for several hours

Some popular sauces derived from velouté include:

Supreme: chicken velouté with heavy cream and mushrooms
Hungarian: chicken or veal velouté with onion, paprika, and white wine
Normande: fish velouté with cream, butter, and egg yolks
Venetian: chicken or fish velouté with tarragon, shallots, and parsley
Allemande: chicken or veal velouté with lemon juice, egg yolk, and cream

ยังนำไปปรับทำอาหารมังสวิรัติได้ด้วย

3. Espagnole (brown sauce)

Espagnole, otherwise known as brown sauce, is a rich, dark sauce made from roux-thickened stock, puréed tomatoes, and mirepoix — a mix of sautéed carrots, onions, and celery that’s used as a base.

4. Hollandaise

Hollandaise is a tangy, creamy sauce made from butter, lemon juice, and raw egg yolks.

It’s probably best known for its role in the classic breakfast dish Eggs Benedict.

Hollandaise is delicious on its own but also kickstarts other sauces, such as:

Bearnaise: hollandaise with white wine, tarragon, and peppercorn
Choron: hollandaise with tarragon and tomato
Maltaise: hollandaise with blood orange juice
Mousseline: hollandaise with whipped heavy cream
Hollandaise and its derivative sauces are often served over eggs, vegetables, or lighter meats like poultry and fish.


5. Tomato

Tomato sauce is arguably the most popular of the French mother sauces.

Classical French tomato sauce is thickened with roux and seasoned with pork, herbs, and aromatic vegetables. However, most modern tomato sauces primarily consist of puréed tomatoes seasoned with herbs and reduced into a rich, flavorful sauce.

Its derivative sauces include:

Creole: tomato sauce with white wine, garlic, onion, cayenne pepper, and red bell peppers
Algerian: tomato sauce with green and red bell peppers
Portugaise: tomato sauce with garlic, onions, sugar, salt, parsley, and peeled tomatoes
Provençal: tomato sauce with olive oil, parsley, garlic, salt, pepper, and sugar
Marinara: tomato sauce with garlic, onions, and herbs
แสดงความคิดเห็น
โปรดศึกษาและยอมรับนโยบายข้อมูลส่วนบุคคลก่อนเริ่มใช้งาน อ่านเพิ่มเติมได้ที่นี่