คำตอบที่ได้รับเลือกจากเจ้าของกระทู้
ความคิดเห็นที่ 3
นักวิทย์เยอรมันพบว่า หลังกินอาหารที่มี "แป้ง โดยเฉพาะแป้งขัดขาว" (High CARB + high Glycemic Index)
ทำให้ระดับ glucose ในเลือดขึ้นสูงอย่างรวดเร็ว มันก็ไปกระตุ้นระดับ Insulin ให้สูงขึ้น [Spoil] คลิกเพื่อดูข้อความที่ซ่อนไว้
ระดับ Insulin สูง....ส่งผลให้เกิดการใช้+ดูดซึม glucose จากกระแสเลือด
ในขณะเดียวกัน Insulin กระตุ้นให้สมองได้รับ amino acid ตัวหนึ่ง ชื่อ Tryptophan [Spoil] คลิกเพื่อดูข้อความที่ซ่อนไว้
Tryptophan จะเปลี่ยนเป็นโฮโมนอีกตัวหนึ่งชื่อ Serotonin
โฮโมน Serotonin ตัวนี้ทำหน้าที่ควบคุมอารมณ์ทำให้รู้สึกผ่อนคลายและรู้สึกง่วงนอน
ลองดูจากต้นฉบับ
Scientists in Germany have documented that meals high in carbohydrates that also have a high glycaemic index (meaning they release sugar into the bloodstream quickly) cause an increase in the hormone insulin. Insulin promotes the absorption and use of glucose from the bloodstream after a meal. But it also allows the entry of a special amino acid (we get these from the digestion of proteins), called tryptophan, into the brain.
This is important as tryptophan is converted into another chemical in the brain called serotonin, a signalling chemical or neurotransmitter that can be associated with calmness and drowsiness, especially in children.
ลืมแปะลิ้งค์
credit:
http://www.sciencealert.com/health-check-food-comas-or-why-eating-sometimes-makes-you-sleepy
ทำให้ระดับ glucose ในเลือดขึ้นสูงอย่างรวดเร็ว มันก็ไปกระตุ้นระดับ Insulin ให้สูงขึ้น [Spoil] คลิกเพื่อดูข้อความที่ซ่อนไว้
ระดับ Insulin สูง....ส่งผลให้เกิดการใช้+ดูดซึม glucose จากกระแสเลือด
ในขณะเดียวกัน Insulin กระตุ้นให้สมองได้รับ amino acid ตัวหนึ่ง ชื่อ Tryptophan [Spoil] คลิกเพื่อดูข้อความที่ซ่อนไว้
Tryptophan จะเปลี่ยนเป็นโฮโมนอีกตัวหนึ่งชื่อ Serotonin
โฮโมน Serotonin ตัวนี้ทำหน้าที่ควบคุมอารมณ์ทำให้รู้สึกผ่อนคลายและรู้สึกง่วงนอน
ลองดูจากต้นฉบับ
Scientists in Germany have documented that meals high in carbohydrates that also have a high glycaemic index (meaning they release sugar into the bloodstream quickly) cause an increase in the hormone insulin. Insulin promotes the absorption and use of glucose from the bloodstream after a meal. But it also allows the entry of a special amino acid (we get these from the digestion of proteins), called tryptophan, into the brain.
This is important as tryptophan is converted into another chemical in the brain called serotonin, a signalling chemical or neurotransmitter that can be associated with calmness and drowsiness, especially in children.
ลืมแปะลิ้งค์
credit:
http://www.sciencealert.com/health-check-food-comas-or-why-eating-sometimes-makes-you-sleepy
แสดงความคิดเห็น
อ่านกระทู้อื่นที่พูดคุยเกี่ยวกับ
ชีววิทยา
ทำไมเวลาเราอิ่มจึงรู้สึกง่วงครับ